Akt ustanowienia Fundacji im. Kieleckiej Szkoły Krajobrazu

Kielce 01.06.2018.

Dnia 1 czerwca 2018 r w Kancelarii Notarialnej w Kielcach, ustanowiono fundację pod nazwą – Fundacja im. Kieleckiej Szkoły Krajobrazu. Fundację ustanowiła Małgorzata Sajkiewicz Kręt.

Celem Fundacji jest organizowanie i prowadzenie działalności kulturalnej i edukacyjnej, podejmowanie działań wspierających rozwój kultury, sztuki oraz ochronę dóbr kultury i dziedzictwa narodowego. Głównym i najważniejszym kierunkiem działań fundacji będzie rozwijanie czynności dokumentujących i upowszechniających lokalne tradycje w zakresie fotografii, w szczególności dorobek twórców Kieleckiej Szkoły Krajobrazu. Fundacja podejmie również działania w zakresie promocji wartościowych osiągnięć młodych twórców fotografii.

Siedziba nowo powstałej fundacji mieści się w budynku Biura Wystaw Artystycznych w Kielcach przy ul. Kapitulnej 2.

fot. Krzysztof Zając

Znak graficzny dla fundacji zaprojektował Rafał Łagowski. Nawiązuje on do stylistyki artystów fotografików skupionych wokół Kieleckiej Szkoły Krajobrazu.