Ławeczki Pawła Pierścińskiego

Przy popiersiu Pawła Pierścińskiego w Alei Sław w Kieleckim Parku Szarych Szeregów stanęły specjalne ławeczki. O ich wybudowanie zabiegali przyjaciele zmarłego słynnego fotografa, twórcy Kieleckiej Szkoły Krajobrazu.

Pomysł by przy postumencie z popiersiem artysty stanęły ławeczki pojawił się w 2019 roku. Jedną z nich ufundowali przyjaciele Pawła Pierścińskiego – z pieniędzy zebranych na leczenie mistrza jeszcze za jego życia. Paweł odszedł bardzo szybko, 22 maja 2017 roku. Nie zdążono ich przekazać. Darczyńcy postanowili, że pieniądze te wykorzystają na upamiętnienie kolegi.

Na ławeczkach znajdują się tabliczki fundatorów. Na jednej „Pawłowi Przyjaciele”, na drugiej „Targi Kielce”.

fot. Krzysztof Zając 2020

Ze względu na sytuację epidemiologiczną nie wiadomo, kiedy odbędzie się uroczyste otwarcie. Zaplanowane było na 22 maja br, w rocznicę śmierci Pawła – ale czy będzie to możliwe ?

fot. Krzysztof Zając 2020

Ławeczki zaprojektował kielecki artysta rzeźbiarz Sławomir Micek. Bloki z marmuru ozdobił czarną perforowaną taśmą fotograficzną, nawiązując do twórczości Pawła Pierścińskiego.

fot. Krzysztof Zając 2020

Paweł Pierściński to kielczanin, słynny fotograf, publicysta, krytyk i teoretyk fotografii, działacz społeczny, organizator ruchu fotograficznego pejzażystów polskich, komisarz ogólnopolskich wystaw fotografii krajobrazowej, redaktor i autor wielu wydawnictw. Był twórcą kierunku artystycznego pod nazwą Kielecka Szkoła Krajobrazu. Fotografować zaczął w 1952 roku, debiut wystawienniczy miał w 1955 roku. Członek Związku Polskich Artystów Fotografików od 1964 roku. Członek Honorowy Związku Polskich Artystów Fotografików od 1982 roku oraz członek honorowy wielu stowarzyszeń fotograficznych w Polsce, Honorowy Prezes Okręgu Świętokrzyskiego Związku Polskich Artystów Fotografików.