Stała ekspozycja wystawy “Kielecka Szkoła Krajobrazu” w BWA w Kielcach.

Stała ekspozycja fotografii artystów Kieleckiej Szkoły Krajobrazu, zaaranżowana na trzeciej kondygnacji budynku BWA w Kielcach, jest częścią zarówno szerszej wystawy, złożonej z 73 oryginalnych, bromowych autorskich odbitek, jak i obszernej Kolekcji Fotografii BWA. Znakomita część tej Kolekcji to dziedzictwo świętokrzyskiego środowiska fotograficznego i Świętokrzyskiego Okręgu ZPAF, współpracującego niegdyś ściśle z BWA w ramach wspólnie prowadzonej Galerii Fotografii BWA/ZPAF, które stanowią fotografie i zwarte wystawy jego najważniejszych przedstawicieli: Pawła Pierścińskiego, Janusza Buczkowskiego, Wacława Cisłowskiego, Tadeusza Jakubika, Jerzego Kamody, Jana Spałwana, Jerzego Mąkowskiego, nestorów: Jana Siudowskiego, Stanisława Lipki, Franciszka Gładysza oraz artystów fotografów młodszego pokolenia: Piotra Kalety, Andrzeja Pęczalskiego, Jerzego Piątka, Aleksandra Salija. Wystawa podkreśla wspólne stylistycznie cechy wszystkich zdjęć, charakterystyczne dla kanonu fotografowania krajobrazu KSK, opracowanego i promowanego przez Pawła Pierścińskiego: lidera, teoretyka i rzeczywistego twórcy zjawiska KSK.

fot. Krzysztof Zając 2020

Wystawa będzie dostępna dla zwiedzających po zakończeniu stanu epidemii Covid 19, w godzinach otwarcia galerii:
od wtorku do niedzieli, godz. 11:00 – 18:00
poniedziałek nieczynne.