Wystawa fotografii dawnego Fotoklubu „Kontrast”

Fotoklub „Kontrast” został założony w 1972 roku, przy Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Jerzy Piątek, jeden z założycieli stowarzyszenia mówi – „klub powstał w celu uwolnienia się od dominacji świetnych, ale dość monotematycznych (pejzaż) starszych kolegów pod wodzą Pawła Pierścińskiego ze Świętokrzyskiego Towarzystwa Fotograficznego.”

Do stowarzyszenia należało kilkudziesięciu młodych fotografów, głównie studentów. W szczytowym momencie, jak mówią założyciele i pomysłodawcy, liczył sobie około 60-ciu członków. Efekty ich pasji do tej formy sztuki możemy teraz, po wielu latach, zobaczyć ponownie w holu WDK.

Na wystawie możemy zobaczyć wczesne prace wielu uznanych fotografików, późniejszych członków ZPAF, m.in. Andrzeja Ziemkiewicza, Piotra Kalety, Jerzego Mąkowskiego, Antoniego Myśliwca, Jerzego Piątka, Andrzeja Borysa, Roberta Andre. Oprócz prac członków Fotoklubu „Kontrast”, prezentowane są fotografie Pawła Pierścińskiego i Janusza Buczkowskiego – twórców kierunku artystycznego zw. Kielecką Szkołą Krajobrazu.

Prezentowany zestaw fotografii jest zaledwie małym zbiorem z zasobów przechowywanych w WDK w Kielcach – powiedział dyrektor WDK, Jarosław Machnicki.

Na wystawie prezentowany jest również oryginalny afisz z 1977 roku zapraszający na V Jubileuszową wystawę Fotoklubu „Kontrast”.

W środę, 1 lipca o godzinie 18.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się uroczyste ( z zachowaniem reżimu antycovidowego ) otwarcie wystawy, którą można podziwiać do końca lipca br.

fot. Krzysztof Zając 2020

opracował: Krzysztof Zając